Čokoláda a čokoládové pralinky

ZDRAVÍ PROSPĚŠNÁ ČOKOLÁDA

O blahodárných účincích čokolády věděli už staří Aztékové. Proto byla také v 17. a 18. století k dostání v lékárnách. Dle dobových lékařů prodlužovala život a pročišťovala krev, pomáhala při obtížích se spánkem.

Dnešní zdravotnické výzkumy po celém světě objevují v čokoládě stále další a další zdraví prospěšné látky. Hořká čokoláda dle studií posiluje imunitní systém a zabraňuje předčasnému stárnutí.

Čokoláda je skutečně zdravá potravina a nikoli pochutina, jak bývá mylně kvalitní čokoláda nazývána.
(Čokoláda = intenzivně ochucená hořká potravina – to je definice čokolády v mnoha slovnících.)

  1. Je to antioxidant. Antioxidanty jsou enzymy, které chrání tělo tím, že pohlcuje molekuly volných radikálů a vylučuje je z těla dříve, než stačí způsobit škody. Antioxidanty také chrání kůži před poškozením UV zářením.
  2. Pomáhá ředit krev – podobně jako acylpyrin nebo aspirin a proto je vhodná před cestováním
  3. Zvyšuje množství „hodného“ cholesterolu – HDL – vysokodenzitní lipoprotein – umožňuje transport tuků a v nich rozpustných látek v krvi. Přirozeně se dá množství HDL cholesterolu zvýšit pravidelným pohybem a pestrou stravou.
  4. Snižuje množství „špatného“ cholesterolu – LDL – nízkodenzitní lipoprotein, který vzniká navázáním cholesterolu na bílkovinu
  5. Pomáhá v prevenci a léčbě srdečních onemocnění, některých druhů nádorových onemocnění, cukrovky a zpomaluje stárnutí a prodlužuje život.
  6. Zlepšuje trávení a proto je ji dobré pít při bolestech žaludku.

V hořké čokoládě byl dále zjištěn výskyt následujících látek:

Je nutné mít na paměti, že zdravotní přínos čokolády spočívá v samotném kakau. Proto platí – čím tmavší je čokoláda, tím obsahuje víc kakaa a tím je pro nás prospěšnější.

Hořká čokoláda je vhodná také pro diabetiky, protože zde platí – čím více kakaa, tím méně cukru. Kvalitní hořká čokoláda neobsahuje lepek, proto je vhodná pro všechny, kteří lepek konzumovat nemohou.

To všechno je hezké, ale vy mi milé dámy určitě řeknete, že nám ženám dělá největší starosti vliv čokolády na naši štíhlou linii. Podívejme se na to z pohledu různých kultur. Například průměrný Američan zkonzumuje přibližně 4 kg čokolády ročně. Žebříček vedou Švýcaři s 11 kg (někde je uváděno dokonce 14 kg) čokolády za rok. (pro zajímavost - Češi zkonzumují průměrně 1 kilogram čokolády ročně). Přitom v Americe je obezita 3x častější než ve Švýcarsku. Problém tedy není v čokoládě jako takové, ale ve vhodném výběru a jejím zkonzumovaném množství.

I zde totiž platí to, co mi vždy říkala moje babička…DOBRÉHO POMÁLU!

Vybírejte si proto kvalitní, nejlépe hořkou čokoládu!


« zpět na výběr čokolády